.

Terima Kasih Kerana Mengunjungi . B L O G . B U K U . G A L E R I . I L M U . Untuk pembelian, kunjungi www.galeriilmu.com.my atau whatsapp 01132933466

Apr 12, 2018

40 Hadis Mukhtashar Ibnu Abi Jamrah

Judul: 40 Hadis Mukhtashar Ibnu Abi Jamrah
ISBN: 978-983-097-711-9
Penulis: Ustaz Muhammad Fahmi Mohamed Amin Al-Azhari Dan Ustaz Muhammad Hosnee Zainal Abidin Al-Azhari
Kod: GB 0483
Kategori: Fardu AIn
Tebal: 104 ms
Harga: RM12.00/ RM14.00* (Sabah/Sarawak)SINOPSIS
40 HADIS MUKHTASHAR IBNU ABI JAMRAH (Jilid Pertama) menghimpunkan 42 hadis pilihan daripada kitab Shahih al-Bukhari

Antara hadis yang disebutkan dalam jilid ini:
Hadis mengenai Permulaan Turunnya Wahyu, Golongan yang Mendapat Kemanisan Iman, Perjanjian Taat Setia,  Dua Muslim Yang Saling Berbunuhan, Mendirikan Malam Al-Qadr, Niat Berbelanja untuk Keluarga, Jalan Mudah ke Syurga, Nabi Dikurniakan Sebahagian Ilmu Ghaib, Manusia Paling Bahagia dengan Syafaat, Cara Ilmu Diangkat, Hisab yang Mudah, Air Mani Bukan Najis, Solat di Atas Kenderaan dan banyak lagi.

SIAPA IMAM IBNU ABI JAMRAH?
Abu Muhammad Abdullah bin Sa‘ad bin Abi Jamrah al-Azdi al-Andalusi, salasilahnya bersambung kepada sahabat Rasulullah SAW, Sa‘ad bin ‘Ubadah al-Anshari r.a. Al-Azdi merupakan nisbah kepada salah satu bangsa Arab. Al-Andalusi merupakan nisbah kepada negara kelahiran beliau iaitu al-Andalus. Beliau seorang al-‘Arif billah, al-muhaddits, al-bari’, az-zahid, al-Qudwah ar-Rabbaniah, al-Maliki.
Lahir di Andalus lebih kurang tahun 625 H di bandar al-Mursiah, dan dibesarkan di sana dalam keadaan penuh dengan didikan agama. Menghafaz al-Quran sejak kecil lagi dan begitu mengambil berat dengan ilmu hadis dan ilmu yang berkaitan dengan atsar (peninggalan) Rasulullah SAW.
Seorang yang alim dalam bidang hadis sehingga digelar al-Hafizh, pakar dalam bidang qiraat dan seorang sufi.
Wafat pada tahun 675 H di Mesir, dan makamnya berhampiran makam asy-Syeikh Tajuddin bin ‘Atho’illah as-Sakandari rahimahullah.TENTANG PENULIS:
Muhammad Fahmi Mohamed Amin Al-Azhari
Memiliki Ijazah Sarjana Muda Bahasa Arab dari Universiti al-Azhar. Kini berkhidmat sebagai Pengurus Kebajikan & Kemasyarakatan, Alam Maritim Sdn Bhd. Pendakwah bebas yang memegang tauliah negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan, aktif menyampaikan kuliah dan mendaurahkan kitab secara bersanad di masjid, surau, sekolah dan pusat pengajian tinggi. Sering muncul sebagai Naqib slot Usrah Nurani di radio Ikim.fm, pernah bersiaran dalam rancangan Al-Hidayah TV3 dan Nasi Lemak Kopi O TV9.

Muhammad Hosnee Zainal Abidin Al-Azhari

Memiliki Ijazah Sarjana Muda Bahasa Arab dari Universiti al-Azhar. Kemudian meneruskan pengajian Sarjana Pengajian Islam di UKM. Kini menyambung pengajian peringkat PhD di UKM. Mengikuti pengajian ulama di Malaysia dan Mesir antaranya: Al-Arif Billah Murabbina Syeikh Rahimuddin Nawawi al-Banteni, Al-Muhaddits Syeikh Muhammad Husni Ginting al-Langkati, Al-Muhaddits Syeikh Usama Syed al-Azhari, Al-Habib Zein bin Sumait, Al-Habib Ali Zainal Abidin al-Hamid dan ramai lagi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...