.

Terima Kasih Kerana Mengunjungi . B L O G . B U K U . G A L E R I . I L M U . Untuk pembelian, kunjungi www.galeriilmu.com.my atau whatsapp 01132933466

Sep 2, 2013

Andalusia, Here We Come!Klik di sini

1. Judul: Andalusia, Here We Come!
2. Penulis: LISA NURISHA
3. Tebal: 160 ms
4. ISBN: 978-983-097-392-0
5. Kod: GB0262
6. Harga: RM 10.00
7. Sinopsis:

Alisa dan Alya seperti tidak percaya apabila Encik Emir, bapa mereka mendapat peluang ke Andalusia, Sepanyol dan ingin membawa satu keluarga bersama. Encik Emir perlu ke sana untuk membuat kajian mengenai seni bina kerajaan Islam yang berkuasa di Andalusia selama 800 tahun. Dua lagi kawan Encik Emir turut serta dalam rombongan ini.

Sebelum ke Sepanyol lagi, Alisa dan Alya sudah mendapat rakan baru, Imran, adik kepada kawan Encik Emir yang akan bersama-sama mereka sepanjang di sana. Masa yang ada digunakan untuk belajar serba sedikit bahasa Spanish untuk memudahkan urusan.

Perjalanan hampir sepuluh hari digunakan sepenuhnya untuk melawat tinggalan-tinggalan kerajaan Islam Andalus di Granada, Cordoba, Seville dan Malaga. Dalam pada gembira melancong, Alisa dan Alya masing-masing didatangi ‘manusia’ zaman dahulu yang memberikan syarahan percuma kepada mereka.

Alisa dikunjungi wanita tua yang berkongsi duka penyerahan Andalusia kepada Raja Ferdinand dan Ratu Isabel di La Alhambra. Pada masa yang lain, Alya pula didatangi jelmaan Panglima Tariq yang menceritakan bagaimana tenteranya menawan kota itu. Akhirnya di Seville, mereka berdua disapa Al-Idrisi, ilmuan gemilang zaman dahulu.

Adakah Alya dan Alisa sekadar bermimpi? Atau ini semua adalah peringatan kepada mereka?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...