.

Terima Kasih Kerana Mengunjungi . B L O G . B U K U . G A L E R I . I L M U . B L O G . B U K U . G A L E R I . I L M U .

Jan 3, 2013

Nubu'atur Rasul dan Buku Besar 2013

Di ambang 2013 ini, terasa bahawa minat dan kepekaan umat Islam semakin bertambah kepada persoalan akhir zaman. Ketika Tuan Guru Syeikh Zainul Asri Hj Ramli, Mudir Darul Hadis, yang juga kolumnis majalah Q&A, membicarakan persoalan Dajjal dan fitnah akhir zaman sempena majlis Lantunan Mahabbah di Alor Setar baru-baru ini, soalan-soalan daripada hadirin datang bertubi-tubi. Itu baru membicarakan tentang Dajjal, salah seorang figur penting yang bakal mewarnai senario akhir zaman sebelum turunnya Nabi Isa a.s.

Banyak lagi persoalan mengenai akhir zaman, khususnya rentetan peristiwa yang bakal berlaku, yang masih menjadi tanda tanya umat Islam. Berita baiknya adalah, segala persoalan ini ada jawapannya.

Umat Islam tidak perlu keliru, seperti kelirunya peramal-peramal kiamat yang bersandarkan pada berita tak sahih, petanda yang tidak jelas dan andaian yang tidak pasti. Melalui hadis-hadis Nabi SAW yang dikategorikan sebagai nubu'atur rasul, segala peristiwa yang bakal berlaku, figur-figur yang bakal 'zahir', bakal 'muncul' dan  bakal 'turun' (pemilihan diksi yang berbeza-beza dalam hadis membawa maksud yang juga berbeza) serta lokasi-lokasi yang terlibat, telah diungkapkan dan dicatat. Syeikh Zainul Asri hanya sempat menerangkan sedikit daripadanya dalam keterbatasan ruang waktu di Stadium Sultan Abdul Halim, Suka Menanti itu.

Jawapan dan pencerahan selebihnya telah dititipkan oleh ulama-ulama di dalam kitab-kitab mereka. Berita-berita yang bakal berlaku dari lidah sodiqul masduq, Rasulullah SAW, dihurai dan dirumuskan.

Alhamdulillah, oleh Tuan Guru Syeikh Ahmad Fahmi Zamzam al-Banjari an-Nadwi al-Maliki, nubu'atur rasul itu dihimpun, diadun dan dijelaskan dalam bahasa yang mudah difaham, lalu dibukukan dengan judul 40 Hadis Peristiwa Akhir Zaman dan Kiamat Hampir Tiba.  Dua buah kitab beliau itu telah beredar di pasaran untuk sekian lama dan dijadikan bahan kuliah di masjid dan surau. Kitab 40 Hadis Peristiwa Akhir Zaman misalnya, telah lebih 20 tahun menemui khalayak pembaca dan telah dicetak lebih 30 kali (belum dikira edisi cetak rompaknya).

Kini, kedua-dua judul ini dihimpun menjadi sebuah buku, disekalikan dengan tiga judul lain, 40 Hadis Kelebihan Ilmu dan Ulama, 40 Hadis Akhlak Mulia dan 40 Hadis Penawar Hati. Dengan izin dan restu tuan guru (dan mudah-mudahan menjadi saluran khidmat dan saluran berkat) lima buah kitab/buku itu diterbitkan oleh Galeri Ilmu dalam satu buku yang diberi judul Edisi Istimewa 40 Hadis Peristiwa Akhir Zaman.

Buku mesti milik
Sejak ia siap dicetak pada awal Disember lalu, buku ini telah dilancarkan di tiga lokasi - Pondok Pesantren Yasin di Banjarbaru, Kalimantan Selatan; Stadium Suka Menanti, Kedah; dan Masjid al-Falah, USJ9 Subang Jaya.

Buku ini merupakan 'buku besar' yang sangat signifikan dan relevan dengan situasi semasa 2013 ketika umat Islam mahukan jawapan yang pasti mengenai persoalan kiamat dan rentetan peristiwa akhir zaman yang mendahuluinya.

Tuan Guru Syeikh Ahmad Fahmi Zamzam al-Banjari an-Nadwi al-Maliki

Perasmian buku  Edisi Istimewa 40 Hadis Peristiwa Akhir Zaman di Pondok Pesantren Yasin di Banjarbaru, Kalimantan Selatan .

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...