.

Terima Kasih Kerana Mengunjungi . B L O G . B U K U . G A L E R I . I L M U . Untuk pembelian, kunjungi www.galeriilmu.com.my atau whatsapp 01132933466

Jan 3, 2012

GB0152 : Bertemu Puteri Melaka


GB0152 : Bertemu Puteri Melaka

Pengarang : HARLIS KURNIAWAN
Tebal : 156
ISBN : 978-983-097-343-2
Harga : W/M:RM16.00 E/M:RM18.00

BERTEMU PUTERI MELAKA mengisahkan pengembaraan si Bujang. Isinya penuh humor ala Abu Nawas yang banyak memberi pengajaran kepada pembaca. Dalam kelananya banyak peristiwa menarik berlaku dan menggelikan hati. Setiap kisah dikaitkan dengan al-Quran, kebesaran Allah dan alam. Terdapat 30 kisah yang padat dengan nilai-nilai moral yang disampaikan melalui telatah si Bujang ... sebuah bacaan santai tetapi berisi!
'Hai Bujang, mengapa kamu tidak mahu berlutut?'
'Ampun, tuan puteri. Menurut hamba, tuan puterilah yang patut berlutut, bukan hamba,' jawab Bujang dengan tenang.
'Kurang ajar!' maki hulubalang.
'Diamlah, hulubalang!' perintah Puteri Melaka. 'Saudara Bujang, mengapa saya pula yang patut berlutut?'
'Ampun, tuan puteri. Jika pakaian tuan puteri kotor kerana berlutut, maka tuan puteri boleh menggantikan dengan pakaian yang baru. Sedangkan jika hamba berlutut, maka pakaian apa lagi yang hendak hamba pakai untuk solat?' tanya Bujang. Tuan puteri diam sejenak. Dia memandang Bujang dari hujung kaki sampai hujung rambut. Dalam hatinya mengakui kebenaran kata-kata Bujang. Pakaian lusuh yang dipakai Bujang membuktikan kebenaran kata-katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...