.

Terima Kasih Kerana Mengunjungi . B L O G . B U K U . G A L E R I . I L M U . Untuk pembelian, kunjungi www.galeriilmu.com.my atau whatsapp 01132933466

Apr 24, 2013

6 Soalan Bersama Ustaz Hamizul Abdul Hamid

Klik di sini
1. Assalamualaikum. Pada hari ini sesi Bicara Buku bersama dengan penulis USTAZ HAMIZUL BIN ABDUL HAMID dengan karya terbaharunya DIARI SEORANG AMIL. Pada hari ini beliau akan berkongsi tip-tip penulisan dan pengalaman beliau sebagai penulis.
2. Soalan pertama, apakah ciri-ciri yang perlu dipunyai sebagai seorang penulis? Adakah semata-mata konsisten menulis sahaja?
1. MEMBACA, MEMBACA, MEMBACA, MEMBACA DAN MENULIS.
2. MENGEMBARA JUGA MENAJAMKAN DAYA PENULISAN.
3. Soalan kedua, apakah dorongan utama semasa menulis sehingga karya pertama berjaya diterbitkan sehinggalah karya yang ada sekarang?
MAHU BERKONGSI, MEMBERI ATAU BERBAHAGI ILMU DAN PENGALAMAN DENGAN PEMBACA. TIDAK RAMAI ORANG TAHU TENTANG PERJALANAN HIDUP DAN TUGAS SEORANG TOK AMIL. IA SESUATU YANG UNIK.
4. Bercerita mengenai kejayaan, banyak pembaca mahu tahu apakah teknik dan strategi supaya menghasilkan karya mereka sendiri. Apakah caranya supaya seseorang penulis boleh terus menghasilkan karyanya?
1. TULISLAH SESUATU YANG KITA TAHU, YANG KITA ARIF DAN SESUATU YANG ORANG LAIN NAK TAHU.
2. BILA MULA, KONSISTEN, TAK PERLU PAKSA, TAPI KONSISTEN, SEMUKA SEHARI PUN OK, SETAHUN DAH ADA 365 MUKA, DAH SIAP SATU BUKU.
3. BERGAUL ATAU BERDAMPING DENGAN ORANG YANG BOLEH BERI AURA MENULIS, MISALNYA RAJIN KE PENERBIT, HADIRI PROGRAM BEDAH BUKU, SEMINAR PENCINTA BUKU DAN SEBAGAINYA.
4. WUJUDKAN SUASANA BUKU DAN BUDAYA MENULIS DI RUMAH ATAU PEJABAT.
5. SEMAI RASA CEMBURU DENGAN KEJAYAAN PENULIS LAIN.
5. Pada pandangan Ustaz adakah bahan bacaan dan rujukan itu penting untuk menghasilkan buku. Bagaimana pula memanfaatkan bahan bacaan dan rujukan ini supaya dapat dibuat buku?
1. BUKU ILMIAH AMAT MEMERLUKAN BAHAN RUJUKAN.
2. PENULISAN FIKTIF MASIH PERLU RUJUKAN, TERGANTUNG TAJUK ATAU KANDUNGAN.
6. Soalan terakhir, boleh kongsikan 4 prinsip semasa berkarya?
1. MULAKAN LANGKAH PERTAMA DAHULU.
2. KONSISTEN.
3. SUASANA.
4. MOTIVASI.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...