.

Terima Kasih Kerana Mengunjungi . B L O G . B U K U . G A L E R I . I L M U . Untuk pembelian, kunjungi www.galeriilmu.com.my atau whatsapp 01132933466

Feb 18, 2009

Proses PenerbitanUntuk menghasilkan sesuatu produk, haruslah melalui proses-proses tertentu. Begitu juga dalam bidang penerbitan. Untuk menerbitkan bahan bercetak khasnya buku atau majalah, ada proses-prosesnya.

Proses penerbitan buku pada asasnya ada empat peringkat:

1. Editorial
2. Perekaan
3. Percetakan
4. Pemasaran.

Mari kita lihat satu per satu.

Editorial
Apa agaknya kerja-kerja yang terlibat di peringkat editorial?

Di sinilah segala-galanya bermula—mencari penulis dan menulis atau mengarang. Ini boleh kita panggil peringkat mengumpul bahan mentah.

Penulis boleh terdiri daripada penulis dalaman atau penulis dari luar.

Pembinaan judul dan perancangan penerbitan juga bermula pada peringkat editorial.

Selesai karya ditulis, manuskrip itu akan disemak oleh penyunting atau editor. Isi, ejaan, tatabahasa dan ayat akan disemak. Yang salah dibetulkan, yang kurang sedap, disedapkan.

Gaya penulisan turut diteliti. Adakah sesuai dengan pembaca sasaran?

Segala-galanya diselesaikan pada peringkat editorial.

Jika kualiti pengarangan terlalu teruk, maka manuskrip akan dipulangkan kepada penulis—sama ada untuk pembetulan, ditulis semula, atau ditolak terus.

Selesai peringkat suntingan, manuskrip akan melalui peringkat seterusnya iaitu perekaan.

Perekaan
Apa pula dibuat di sini?

Manuskrip yang selesai disemak, akan dihantar kepada pereka rekaan buku. Editor dan pereka buku akan berbincang untuk menetapkan konsep buku. Jika ada gambar atau ilustrasi yang hendak dimasukkan ke dalam buku, di sinilah peringkatnya. Susun atur buku, rekaan kulit, pemilihan warna yang sesuai, menentukan jumlah muka surat, akan diselesaikan di sini.

Setiap jenis buku, lain pula rekaannya. Buku kanak-kanak, buku orang dewasa, buku mewah, buku sekolah, buku umum, buku rujukan—semuanya mempunyai konsep yang berbeza, mengikut kesesuaian pembaca.

Reka letak atau lay out dilakukan oleh artis grafik, berdasarkan visual yang telah dirangkakan oleh jurureka buku hasil. Antaranya yang ditentukan ialah saiz teks, saiz buku, jenis kulit.

Setelah selesai proses reka letak, maka galei akan dikeluarkan. Galei ialah pruf cetakan untuk dibuat pembetulan. Lazimnya pembetulan yang kecil-kecil yang terlepas pandang semasa peringkat penyuntingan.

Galei satu ini akan dipulangkan kepada editor untuk disemak dan dibuat pembetulan. Apabila selesai disemak oleh editor atau penyunting atau pembaca pruf, maka artis grafik akan membuat pembetulan.

Selesai peringkat ini, manuskrip dalam bentuk PDF (dahulu dalam bentuk filem) akan dihantar kepada pencetak di kilang.

Percetakan
Apa dilakukan di kilang cetak?

Pencetak akan mencetak buku mengikut spesifikasi yang telah ditentukan oleh penerbit seperti saiz buku, ketebalan buku, jenis kertas, jenis jilidan dan jumlah naskhah yang hendak dicetak.

Harga sebuah buku ditentukan oleh kos mencetak. Maka penerbit haruslah berhati-hati menentukan spesifikasi buku.

Selesai dicetak menjadi naskhah buku, proses penerbitan belum dikira sempurna sehinggalah buku itu dipasarkan.

Pemasaran
Buku-buku yang telah dicetak mestilah dipasarkan. Buku-buku boleh dipasarkan melalui banyak cara. Oleh itu, penerbit haruslah peka dengan keadaan trend pemasaran buku.

Tidak semua jenis buku sesuai diletakkan di kedai buku. Misalnya, ada buku yang hanya sesuai dijual secara terus ke perpustakaan dan sekolah.

Pada hari ini, semakin banyak penerbit memasarkan buku mereka melalui laman web mereka di Internet. Pemasaran buku secara online ini semakin popular kerana dapat menembusi pasaran antarabangsa tanpa had sempadan.

Ada juga penerbit yang mengedarkan katalog kepada pembaca. Pembaca boleh memesan buku mereka melalui cara pos.

Selain itu, jualan buku juga boleh dibuat semasa ekspo atau pesta buku yang diadakan dari semasa ke semasa yang dianjurkan oleh pihak-pihak tertentu.

Seperti mana produk-produk lain, aspek paling penting yang tidak boleh dipandang remeh oleh penerbit ialah promosi. Kebanyakan penerbit berpendapat, promosi merupakan aspek terpenting dalam proses penerbitan!

Just how important is promotion to a book's success? Lynn Marzulli, the best-selling author of the Nephilim Triology (Zondervan) believes, "Writing your first book and getting published are exciting experiences; however, promotion of your printed book is more important than any other aspect of the book-writing/publishing process. Promotion is imperative because this is a competitive business, driven by hard-nosed, intelligent people who can be ruthless at maximizing the dollar. If they're not working with you to get your book promoted, it is easy to get buried in the shuffle no matter how good your book is."

Promosi pula perlu dilakukan secara tetap/terus-terusan—tidak boleh hanya sekali dua. Kerana itu, tidak hairanlah ada penerbit (khasnya penerbit di Barat) sanggup berhabis belanja hanya untuk promosi!

-Oleh Suraiya

6 comments:

Merkia said...

Assalamualaikum,

Tumpang tanya, saya bercadang mahu menerbitkan karya sendiri. Persoalannya, saya tidak tahu untuk mereka bentuk kulit & kandungan buku. Boleh syorkan mana-mana kelas yang menawarkan kursus sijil Adobe Indesign, Adobe Photoshop atau berkaitan dengannya. Terima kasih.

cahaya hati said...

asssalam.sedikit pertanyaan.untuk mengeluarkan karya terbitan galeri ilmu.apakah syarat bagi karya tersebut? contohnya bilangan muka surat, font penulisan, size huruf..jika saya ingin menghantar penulisan saya..bagaiman caranya yang perlu saya lakukan..

Anonymous said...

salaM.. boleh try htr karya ke Fathan Kreatif Publisher. FKP antara publisher yg mudah dn tidak byk karenah. :) like kt fb tny kt stu InshaAllah mrk akan respon

unitldpsktelokjering2 said...

ARTIKEL UNTUK PENERBITAN


BIODATA PENULIS

DR. HJ. MOHD ZAILANI HJ. ZAKARIA
Sijil MPTB, SarjanaMuda Sains (Matematik)-UKM,
Doktor Pendidikan ( Payne Spring , Geogia) USA
( ahli MAJLIS PENGAJIAN TINGGI ASIA TENGGARA -SEAFHE)
Jawatan : GURU PENOLONG DG 44 ,SK GETTING ,TUMPAT,KELANTAN
(PANDANGAN DAN TEORI SAINS DARI SURAH AT-THAARIQ, PUSTAKA AMAN KOTA BHARU ( 2005) dan
PENULIS BUKU : PANDANGAN DAN TEORI SAINS DARI SURAH YAASIN,DARULFIKIR 2010)

BUKU DAN e- book : MODEL OF PERCEPTION THAT THE QUR’AN AND SCIENCE IS HARMONY, TRAFFORD USA (2013)- LIST ON AMAZON ,EBAY,NOBLE & BARNE,KALAHARI.


mohd zakaria
entrepeneur, teacher ,writer, blogger, researcher.
KG PALOH ,PALEKBANG - Tumpat
mhd.zkr@gmail.com - 0199937446
My first book is THE VIEW AND SCIENCE THEORY OF AT-THAARIQ. As a
MATHEMATICIAN AND PHILOSOPHER who possess a degree in Mathematics,
(NATIONAL UNIVERSITY OF MALAYSIA) I would like to share with you. Now
I am teaching in Telok Jering primary school, somewhere in Kelantan,
Malaysia. I have being a teacher since 1995 and awarded certificate of
excellent in 2003. My motto is ‘writing for loving everyone ‘.
I possess a doctorate degree ,awarded by payne university ,USA.
thanks
WORK EXPERIENCE
TEACHER
TELOK JERING PRIMARY SCHOOL(http://sktelukjering.webs.com/perihalsktj.htm) - Tumpat - 2008
Responsibilities
I AM TEACHING ENGLISH AND MATH.
non fiction book editor
educational division technology ( malaysian government) - Kuala Lumpur - 2006
Responsibilities
editor
text book writer
malaysian goverment - Kuala Lumpur - 2003
EDUCATION
EDUCATION CERTIFICATE ( 1995) ,BSC ( MATH.) 2002 , DOCTORATE ( 2013) in MATH.
AND EDUCATION
BSC . ( MALAYSIA) , DOCTORATE ( PAYNE SPRING UNIVERSITY) - Payne Spring, WI
LINKS

1 ANTARA AS- SAMAA’ , MODEL OPTIK DAN AT THAARIQ

Menurut Persatuan pengguna Islam terdapat di kalangan kanak –kanak yang menghadapi masalah penggunaan telepon bimbit yang tidak terkawal. Ini menyebabkan suasana atau keadaan dunia hari ini yang dilanda wabak Demam skrin. Ini menyebabkan mereka menyarankan kempen Hari Tanpa skrin .

Dunia internet dan skrin hari ini berkembang berasaskan wujudnya lapisan ionsfera di dalam lapisan langit dan pemodelan optik. Di antara model optik ialah proses bagaimana mata manusia boleh mengalami proses melihat. Bermula dari sinaran cahaya yang diistilahkan sebagai kajian gelombang cahaya Nampak dan sebagainya yang berkaitan dengan ilmu optik yang dengan model at- Thaariq.

Firman Allah (SWT) di permulaan surah at-Thariq ada menyatakan tentang kejadian as samaa’ dan at Thaariq. Istilah as samaa mempunyai maksud banyak . Di antaranya lapisan-lapisan langit seperti atmosfera , stratosfera, ionsfera , dan angkasa lepas. Keadaan ruang udara bumi yang sentiasa selamat dari ancaman objek angkasa yang tak terhitung banyaknya dikaitkan dengan adanya suatu perisai atau seolah-olah atap atau ‘saqfun’. Dari segi istilah saqf juga bermaksud magnetic field., dan Lingkaran Van Allen.

Sama seperti Lingkaran Van Allen, atmosfera bumi juga melindungi bumi dari kesan merosakkan ruangan seperti melindungi bumi dari meteor. Namun, ini bukan hanya ciri-ciri atmosfera. Sebagai contoh, keadaan -273 suhu di luar angkasa, yang disebut "sifar mutlak" akan mempunyai pengaruh yang membahayakan pada seorang manusia. Walaubagaimanapun, keadaan ini menyebabkan air boleh berkeadaan cecair dan tidak membeku yang menyebabkan hanyalah Bumi satu-satunya planet di galaksi Bima Sakti ( Milky way ) yang sesuai bagi penghidupan.

VisiPress said...

Terima kasih untuk informasinya :)
Jika Anda berminat untuk menerbitkan buku rohani, silakan kunjungi website kami di http://visichristianstore.com/?page_id=5854
Tuhan memberkati ...

Unknown said...

Terima kasih terhadap informasi tersebut kerana ia menolong saya untuk membuat karangan laporan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...